Δυο χρόνια μετά το Camouflage, η γαλλόφωνη ερμηνεύτρια, Lara Fabian επέστρεψε δισκογραφικά με το νέο της εγχείρημα “Papillon”. Πρόκειται για το 14ο σε σειρά album της από το 1991 που ξεκίνησε τις δισκογραφικές της κυκλοφορίες. Έντεκα μοναδικές δημιουργίες με την υπογραφή της ίδιας της ερμηνεύτριας στη μουσική και τους στίχους ήρθαν αυτή τη φορά στη δημοσιότητα. Στο πλευρό της βρίσκονται οι Sharon Vaughn και Moh Denebi. Εύρυθμα τραγούδια, αλλά και μελωδικές μπαλάντας συναντούμε στο νέο αυτό album της Fabian, που ήρθε για να απογειώσει την ίδια και να καταστήσει το κοινό της ακόμη πιο ένθερμο.

Το ομότιτλο με τον δίσκο τραγούδι, Papillon, βρίσκεται στην πρώτη θέση της tracklist και στο άκουσμά του αντιλαμβανόμαστε πως η Fabian για ακόμα μία φορά εναρμονίζεται με τους καιρούς και τους μουσικούς εκσυγχρονισμούς. Μελωδικά synths και χάλκινοι ήχοι, συνδυάζονται αρμονικά με την γαλήνια φωνή της και δίνουν τη σειρά στο Je Suis à Toi. Τα pop ηχοχρώματα διέπουν ολόκληρο τραγούδι που μιλάει για την ολοκληρωτική αφοσίωση του ανθρώπου στο έτερον ήμισύ του.

Σχετικά με το συνολικό αποτέλεσμα του δίσκου δεν δίστασε να μιλήσει η Lara Fabian, για το οποίο λοιπόν είπε: «Είναι ένα pop album, σύγχρονο, γαλλικό. Δίνει την αίσθηση πως είναι καλό για να είναι στην ώρα του και να μεταφράσει αυτό το κάτι με εικόνα, ήχο και κείμενο, δηλαδή εκείνη την κατάσταση του νου, που είναι λίγο πιο στοχαστική και ίσως γιορτάζει λίγο περισσότερο την ελαφρότητα», δήλωσε η ίδια. Το σύμβολο πεταλούδας δεν επιλέχθηκε τυχαία: «Η πεταλούδα είναι το totem μου από τότε που ήμουν πολύ μικρή. Η γιαγιά μου με αποκάλεσε «farfallina» («πεταλουδίτσα»), στα ιταλικά, γι ‘αυτό είναι ένα είδος που με ακολουθούσε πάντα.»

‘Αλλάζοντας το παιχνίδι’ η Fabian μας συστήνει το επόμενο κι εξίσου ρυθμικό τραγούδι της “Changer Le Jeu” που δίνει τη σειρά του στην πρώτη μπαλάντα του δίσκου. Ο λόγος γίνεται για το τραγούδι “Par Amour”. Η Fabian μας έχει συνηθίσει να αναφέρεται στην αγάπη και τα λοιπά συναισθήματα που αυτή γεννά. Στην αντίπερα όχθη όμως βρίσκεται και το “Je Ne T’Aime Plus”. Ένα τραγούδι που μιλάει για το συναισθηματικό κενό, την απελπισία και τα δάκρυα που επέρχονται από μία ερωτική απογοήτευση. Το σημαντικό αυτό τραγούδι για τον δίσκο δείχνει για ακόμα μία φορά το μεγαλείο της φωνής της Fabian και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη ενεργή στη μουσική βιομηχανία.

Στο ίδιο θεματικό μοτίβο κινείται και το επόμενο τραγούδι της tracklist, με τίτλο “Alien”. Μπορεί ο ρυθμός να διαφέρει, καθώς πλέον μιλάμε για ένα ηλεκτρονικό, up-tempo τραγούδι, ωστόσο η Fabian τραγουδάει για όλα όσα έχουν γίνει ανάμνηση και παραμένουν μία ανάμνηση. Φυσικά αναφέρεται στον έρωτα. Όχι όμως για πολύ ακόμη, καθώς η επόμενη δημιουργία της βασίζεται στην κοινωνία και τον φόβο. Μιλώντας για τους καθημερινούς αγώνες των ανθρώπων και των γονιών για να υπερασπιστούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, αφήνοντας πίσω τα δικά τους προβλήματα, το “Pardonne” είναι εδώ για να αφυπνίσει συνειδήσεις.

Η Lara Fabian μέσα από τον δίσκο της καλείται να υπερασπιστεί και το ανδρικό φύλο. Για τον λόγο αυτό ερμηνεύει το “Superman”, που αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που παλεύει για να ζήσει, ενώ παράλληλα και χωρίς θάρρος και δύναμη προσπαθεί να κρατήσει ζωντανά τα όνειρά του. Ο mid-tempo ρυθμός του δημιουργεί μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και μια ταυτόχρονη μελαγχολία για το μέλλον.

Η πονεμένη ψυχή της Fabian δεν την αφήνει να μείνει για πολύ ώρα εκτός τη βασικής θεματικής της και γι’ αυτό το“Sans Ton Amour” έρχεται στη συνέχεια με ethnic αέρα και δίνει τη σειρά του στο “L’animal”, ένα τραγούδι που μιλάει για τα ένστικτα των ανθρώπων που πασχίζουν για την επιβίωση κάθε είδους. Η Fabian, φτάνοντας στο τέλος, επιλέγει ακόμα μία μπαλάντα για να κλείσει το μουσικό ταξίδι του “Papillon”. Το “Alcyon” είναι βασισμένο στον ήχο του πιάνου και το αποτέλεσμα καταλήγει σε μία συναίσθηση της μοναξιάς και της ανάγκης να βρει κάποιος τους δικούς του ανθρώπους, ίσως το ‘σπίτι’ του, ενώ από πίσω κρύβεται θυμός και θλίψη.

Μία γλυκιά επίγευση μας αφήνει στο άκουσμά του το “Papillon” και μία δοκιμή θα πείσει κι εσάς…

Art Cover:

Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Google+

Tracklist:

1. «Papillon» – 3:58

2. «Je Suis à Toi» – 3:19

3. «Changer Le Jeu» – 3:24

4. «Par Amour» – 3:40

5. «Je Ne T’aime Plus» – 3:16

6. «Alien» – 3:09

7. «Pardonne» – 3:16

8. «Superman» – 3:38

9. «Sans Ton Amour» – 4:11

10. «L’animal» – 4:09

11. «Alcyon» – 3:27

Pin It on Pinterest

Shares