Είναι γνωστό ότι ο Σερ έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία επανάκτησης των δικαιωμάτων του δισκογραφικού καταλόγου των Beatles, τρεις δεκαετίες μετά την πώλησή τους στον Michael Jackson. Διαδικασία όχι και τόσο εύκολη, αλλά εφικτή. 

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων (Copyright Act) του 1976, οι καλλιτέχνες μπορούν να διεκδικούν δικαιώματα των έργων τους 35 χρόνια μετά τη χρονιά της πρώτης έκδοσής τους ή έως 56 χρόνια για έργα που χρονολογούνται πριν από το 1978

Και φέτος  συμπληρώνονται 56 χρόνια από τότε που τα  Σκαθάρια έβγαλαν το πρώτο τους σινγκλ, «Love me do», οπότε μπορεί να είναι και χρονιά εξελίξεων.

Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Google+

Ο Paul McCarntey θυμαται και εξηγεί πως  θα καταφέρει να πάρει πίσω τα πνευματικά δικαιώματα για τα τραγούδια που έγραψε για τους Beatles : ” Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 βρέθηκα κάπου έξω με τον Michael Jackson και μου ζήτησε συμβουλές σταδιοδρομίας. Του είπα τρία πράγματα: Πρώτα απ’ όλα, βρες έναν πολύ καλό μάνατζερ, έχεις φοβερή επιτυχία και θα δεις πολύ χρήμα να έρχεται. Χρειάζεσαι κάποιον να σε βοηθήσει να το διαχειριστείς. Δεύτερον, κοίτα να κάνεις βίντεο και πρόσεχε τα τραγούδια σου –να είσαι εσύ ιδιοκτήτης της δουλειάς σου– και μπες στην παραγωγή τραγουδιών. Και εκείνος είπε: “ΟΚ, θα πάρω τα δικά σου!”. Έκανα πως γέλασα. Δεν πίστευα ότι μιλούσε σοβαρά. Αλλά μιλούσε πολύ σοβαρά.

Όλα άρχισαν όταν οι Beatles υπογράψαμε το πρώτο συμβόλαιο. Δεν μας ένοιαζε τι ήταν. Ήμασταν όπως κάθε συγγραφέας, θέλαμε το έργο μας να δημοσιευτεί. Αποδείχθηκε ότι τελικά ήταν ένα συμβόλαιο σκλαβιάς. Όσο επιτυχημένη κι αν κάναμε την εταιρεία, εμείς δεν παίρναμε αύξηση. Μετά τον θάνατο του John, ζήτησα από τον ιδιοκτήτη της Northern Songs, της εταιρείας που κατείχε τα δικαιώματα κυκλοφορίας, αν έδινε τα δικαιώματα  να είμαι εγώ ο πρώτος υποψήφιος. Δεν τα βρήκαμε. Αλλά δεν ήθελα να είμαι αυτός που θα αγόραζε τον John. Έτσι, πήγα στους ανθρώπους του John και είπα: “Έχουμε αυτή την ευκαιρία να αγοράσουμε τη Northern Songs, επιτέλους. Κάνει $20 εκατ., $10 εκατ. από μένα, $10 εκατ. από εσάς. Και πρέπει να γίνει αυτό. Τι λέτε;”. Η απάντηση: “Α, όχι, μπορούμε να την πάρουμε για $4 εκατ.”. Είπα: “Δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό”. Η αγορά τελικά δεν προχώρησε και ο Michael αργότερα κατέληξε να την αγοράσει από τον Robert Holmes a Court αντί $47,5 εκατ. Δεν ήμουν πρόθυμος να πληρώσω τόσο πολλά για τα δικά μου τραγούδια. Είναι δύσκολο, όταν τα γράφεις για το τίποτα, να πληρώνεις $50 εκατομμύρια για να τα πάρεις πίσω. Είναι τόσο σημαντικό να έχεις καλούς ανθρώπους γύρω σου. Οι δικηγόροι μου, είναι πολύ έξυπνοι, και οι δυο τους φοβεροί τύποι, και τους ακούω. Γι αυτό είμαι πολύ κοντά στη λίστα

πηγή: Forbes magazine

Pin It on Pinterest

Shares